Kozí mléko
14.02.2013 21:14
Kozí mléko ?
-----------------------------------
Mléko bez ohledu jestli kravské, kozí nebo ovčí, je z výživového hlediska velmi cennou potravinou.
Je to zdroj vápníku, bílkovin a dalších živin.
Rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je v obsahu :
-------
* nenasycených mastných kyselin - příliš malý,
* minerálních látek - příliš malý,
* stopových prvků - příliš malý,
* vitamínů - příliš malý.
Rozdíl ve složení tuku: kozí mléko má tukové kuličky menší a lépe rozptýlené, což způsobuje lepší stravitelnost a je vnímáno chuťově příznivější.
Kozí mléko obsahuje příliš mnoho sodíku a proteinů a ledviny malých kojenců nejsou schopny s vysokou zátěží poradit.
Kozí mléko je bohatší na kuchyňskou sůl, jež mu dodává štiplavou příchuť.
Kozí mléko obsahuje málo kyseliny listové, a nadměrnou spotřebou může docházet k anemii.
Při konzumaci kozího mléka je snížen výskyt alergií, než při konzumaci kravského mléka.
Syrové mléko je potenciálně jedna z nejrizikovějších potravin.
Proto se musí mléko tepelně zpracovat (var ničí choroboplodné zárodky.
Na závěr:
-------------
Každé mléko má svoje pro i proti.
Ať se jedná o výživové hodnoty, dostupnost a nebo cenu.
Kozí mléko a výrobky z něj patří nepochybně mezi z výživového hlediska k cenným potravinám. Jejich konzumace obohatí jídelníček, ale jejich význam by neměl být přeceňován na úkor pestré a vyvážené stravy.
Pokud dítě nemá alergii na mléko, tak by se mělo kombinovat kozí mléko s kravským mlékem.
Výtah z časopisu Mamita
-----------------------------------
Mléko bez ohledu jestli kravské, kozí nebo ovčí, je z výživového hlediska velmi cennou potravinou.
Je to zdroj vápníku, bílkovin a dalších živin.
Rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je v obsahu :
-------
* nenasycených mastných kyselin - příliš malý,
* minerálních látek - příliš malý,
* stopových prvků - příliš malý,
* vitamínů - příliš malý.
Rozdíl ve složení tuku: kozí mléko má tukové kuličky menší a lépe rozptýlené, což způsobuje lepší stravitelnost a je vnímáno chuťově příznivější.
Kozí mléko obsahuje příliš mnoho sodíku a proteinů a ledviny malých kojenců nejsou schopny s vysokou zátěží poradit.
Kozí mléko je bohatší na kuchyňskou sůl, jež mu dodává štiplavou příchuť.
Kozí mléko obsahuje málo kyseliny listové, a nadměrnou spotřebou může docházet k anemii.
Při konzumaci kozího mléka je snížen výskyt alergií, než při konzumaci kravského mléka.
Syrové mléko je potenciálně jedna z nejrizikovějších potravin.
Proto se musí mléko tepelně zpracovat (var ničí choroboplodné zárodky.
Na závěr:
-------------
Každé mléko má svoje pro i proti.
Ať se jedná o výživové hodnoty, dostupnost a nebo cenu.
Kozí mléko a výrobky z něj patří nepochybně mezi z výživového hlediska k cenným potravinám. Jejich konzumace obohatí jídelníček, ale jejich význam by neměl být přeceňován na úkor pestré a vyvážené stravy.
Pokud dítě nemá alergii na mléko, tak by se mělo kombinovat kozí mléko s kravským mlékem.
Výtah z časopisu Mamita