Kozí mléko

14.02.2013 21:14
Kozí mléko ?
-----------------------------------

Mléko bez ohledu jestli kravské, kozí nebo ovčí, je z výživového hlediska velmi cennou potravinou.
Je to zdroj vápníku, bílkovin a dalších živin.

Rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je v obsahu :
-------
* nenasycených mastných kyselin - příliš malý,
* minerálních látek - příliš malý,
* stopových prvků - příliš malý,
* vitamínů - příliš malý.

Rozdíl ve složení tuku: kozí mléko má tukové kuličky menší a lépe rozptýlené, což způsobuje lepší stravitelnost a je vnímáno chuťově příznivější.

Kozí mléko obsahuje příliš mnoho sodíku a proteinů a ledviny malých kojenců nejsou schopny s vysokou zátěží poradit.

Kozí mléko je bohatší na kuchyňskou sůl, jež mu dodává štiplavou příchuť.

Kozí mléko obsahuje málo kyseliny listové, a nadměrnou spotřebou může docházet k anemii.

Při konzumaci kozího mléka je snížen výskyt alergií, než při konzumaci kravského mléka.

Syrové mléko je potenciálně jedna z nejrizikovějších potravin.
Proto se musí mléko tepelně zpracovat (var ničí choroboplodné zárodky.

Na závěr:
-------------

Každé mléko má svoje pro i proti.
Ať se jedná o výživové hodnoty, dostupnost a nebo cenu.

Kozí mléko a výrobky z něj patří nepochybně mezi z výživového hlediska k cenným potravinám. Jejich konzumace obohatí jídelníček, ale jejich význam by neměl být přeceňován na úkor pestré a vyvážené stravy.

Pokud dítě nemá alergii na mléko, tak by se mělo kombinovat kozí mléko s kravským mlékem.

Výtah z časopisu Mamita
Fotka: Kozí  mléko ?
----------------------------------- 
 
Mléko bez ohledu jestli kravské, kozí nebo ovčí, je z výživového hlediska velmi cennou potravinou.
Je to zdroj vápníku, bílkovin a dalších živin.

Rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je v  obsahu :
-------
* nenasycených mastných kyselin - příliš malý,
* minerálních látek - příliš malý,
* stopových prvků - příliš malý,
* vitamínů - příliš malý.

Rozdíl ve složení tuku:  kozí mléko má tukové kuličky menší a lépe rozptýlené, což způsobuje lepší stravitelnost a je vnímáno chuťově příznivější.

Kozí mléko obsahuje příliš mnoho sodíku a proteinů a ledviny  malých  kojenců nejsou schopny s vysokou zátěží poradit.

Kozí mléko je bohatší na kuchyňskou sůl, jež mu dodává štiplavou příchuť.

Kozí mléko obsahuje málo kyseliny listové, a nadměrnou spotřebou může docházet k anemii.

Při konzumaci kozího mléka je snížen výskyt alergií, než při konzumaci kravského mléka.

Syrové mléko je potenciálně jedna z nejrizikovějších potravin. 
Proto se musí mléko tepelně zpracovat (var ničí choroboplodné zárodky.

  Na závěr:
------------- 

Každé mléko má svoje pro i proti.
Ať se jedná o výživové hodnoty, dostupnost a nebo cenu.

Kozí mléko  a výrobky z něj patří nepochybně mezi z výživového hlediska k cenným potravinám. Jejich konzumace obohatí jídelníček, ale jejich význam by neměl být přeceňován na úkor pestré a vyvážené stravy.

Pokud dítě nemá alergii na mléko, tak by se mělo kombinovat  kozí mléko s kravským mlékem.

Výtah z časopisu Mamita